Inhoud

Vegetarische stamppot

Bloemkool. Niet echt mijn favoriete groente. Mijn echtgenoot maak ik er ook niet per se blij mee. Maar, ik kook graag wat de markt mij voorschotelt. Bovendien is bloemkool een gezonde groente en past in een gevarieerd voedingspatroon. Dus bedacht ik een vegetarische stamppot. Als je kiest voor alleen maar plantaardige ingrediënten, is dit recept ook vegan!

Ik wandel elke week met de dreumes naar de groentekraam, waar ik kan kiezen uit een assortiment goedkope seizoensgroenten. Deze week lagen er bloemkolen voor €1,-. En zoals ik dat meestal doe, deed ik dat nu ook. Hup, mee en thuis maar zien wat ik ermee kook. Ik probeer steeds meer zonder (rund)vlees te koken. En ik had nog een pakje plantaardige worstjes in de vriezer liggen.

Vegetarische stamppot
Foto: Jean Scheijen

Ik kook graag

Sinds ik begon als student aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn kookte ik mijn eigen potje. Samen met mijn huisgenoten. Of kringgenoten. Een wereld van smaken en recepten ging voor me open. Van huis uit was ik namelijk AGV (aardappels, groenten, vlees) gewend. Niks mis mee, maar lastig als je wat minder vlees wilt eten. Als in, je mist gewoon ⅓ van je maaltijd. En ik vind al die wereldsmaken fantastisch, zo eerlijk moet ik wel zijn. Er is zoveel mogelijk! 😀

Ik ben 10 jaar verder. En 10 jaar kookervaring rijker. Vandaag gooi ik mijn eerste eigen recept online. Om met Pippi te spreken: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Ik ga de uitdaging aan om op regelmatige basis vegetarische en veganistische recepten te delen. Om mijn creativiteit te stimuleren voor achter m’n eigen fornuis. En jullie ideeën te geven voor achter jullie fornuis. En omdat vegetarisch eten onderdeel uitmaakt van onze duurzame opvoeding.

Genoeg geklept, tijd om de vegetarische stamppot te gaan koken!

Recept

Aantal personen: 3 volwassenen of 2 volwassenen en 2 kinderen
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 800 gr zoete aardappel
  • 1 bloemkool
  • 2 rode uien
  • 1 eetlepel plantaardig vloeibaar spul
  • 200 gr plantaardige worstjes
  • 50 ml (plantaardige) melk + wat extra voor de stamppot
  • 100 gr rozijnen
  • Flinke snuif nootmuskaat
  • Peper en zout
Bloemkoolstamppot met zoete aardappel

Bereiding

Boen de zoete aardappels schoon en snij ze in stukken. Ik schil ze niet, want extra vezels, vitamientjes enzovoorts. Maar als je dat liever wel doet, lekker doen. Breng de zoete aardappels aan de kook en kook ze 5 minuten. Haal ondertussen het blad van de bloemkool af en snij deze in roosjes. Voeg de roosjes toe aan de zoete aardappels en kook de bloemkool beetgaar (8-10 min).

Snipper en stoof de ui. Ik gebruik bak en braad (grotendeels plantaardig). Heel geschikt voor stoven en geeft een heerlijk smaakje. Snij de worstjes in stukjes. Doe deze bij de ui en bak op middelmatig vuur. Voeg na een paar minuten de rozijnen en de plantaardige melk toe. Laat dit zachtjes pruttelen tot de rozijnen het vocht opgenomen hebben.

Giet de groenten af, vang het kookvocht op en stamp de groenten met de nootmuskaat. Voeg kookvocht of melk toe om de stamppot smeuïger te maken. Roer het ui-worst-rozijnenmengsel door de stamppot. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe.

Eet smakelijk! 🙂

delen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerline Schouten

Hi! Ik ben Gerline schouten

Ik ben SEO-tekstschrijver, theoloog en verpleegkundige. Ik help duurzame ondernemers en MKB’ers met hun content-(strategie). En ik blog over milieubewust opvoeden. Ik woon met echtgenoot, dreumes en hond in Apeldoorn. 

Mijn nieuwe blogs in je mailbox?

Gerline Schouten

Gerline

Offline

Stel gerust je vraag, ik reageer zo snel mogelijk!

20:05
Stuur me een appje!