9 tips voor een duurzaam kantoor

Duurzaam, duurzaam, overaaaaal duurzaam. Soms word je er gek van. Ik ook. Het is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We moeten allerlei grote klimaatdoelen te halen, die te groot zijn voor individuele burgers. Maar, zoals een collega-tekstschrijver treffend zei: samen staan we sterker. Ook als we samen voor een duurzaam kantoor gaan.

Ik help je graag op weg met onderstaande tips. Succes!

Kantoor aan huis

Door COVID-19 heb je Thuizië misschien al lang genoeg gezien. Kan ik me zomaar voorstellen. Ik heb geluk, want ik vind het heerlijk om in mijn eigen huis te werken. Een thuiskantoor is een duurzaam kantoor, want je hoeft niet te reizen. En het wordt nog beter, want lekker goedkoop, want geen huur. Snak je naar je oude, vertrouwde kantoor buitenshuis, wacht dan nog heel even met in de auto springen.

Fietsiefoetsie is mijn fietsie

Is je kantoor op loop- of fietsafstand? Fantastisch! Beetje te ver, maar wel aan te sjezen op een elektrische fiets? Overleg eens of je via je werkgever een fiets kan leasen. Er is vorig jaar een wijziging in de fietsplanregels gekomen, waardoor een f ets leasen een makkie is geworden.

Toe aan nieuwe meubels?

Tweedehands is your best friend ever. Ik kocht mijn bureau (IKEA) en mijn stoel (zit heerlijk!) via Marktplaats. En allebei in Apeldoorn, zodat ik zo weinig mogelijk CO2-uitstoot had.⁠

Lees ook: Hoe zit het met Ecosia en SEO?

Zeg jij nieuw, zeg ik duurzaam

Niet tweedehands te krijgen? Koop zo duurzaam mogelijk. Ik heb een laptopstandaard van gerecycled karton. Stevig en gaat al een tijdje mee. Alleen mijn laptop is er een beetje te groot voor. Elk voordeel hep z’n nadeel. Ja, het is andersom, I know. 😁⁠

Hee, boekenwurm!

Bespaar bomen op je vakliteratuur. Kies voor: lenen uit de bibliotheek, een e-book of kopen via boekwinkeltjes.nl of Marktplaats. Of een andere geniale site voor tweedehands boeken. ⁠

Koffiekan, theekan

Kun jij de hele dag wel koffie of thee drinken? Maak een grote portie en doe het in een thermoskan. Blijft lekker lang warm en je verbruikt maar één keer stroom. En lekker makkelijk, scheelt je weer een loopje. Hoewel lopen ook goed is, dus wandel voor de verandering eens de andere kant op. 😄 En neem je eigen mok mee. Scheelt weer een paar wegwerpbekers per dag.

Duurzaam kantoor tips

Hoeveel energie verbruik jij?

Zet je laptop of computer uit als je hem een tijd niet gebruikt. In slaapstand verbruikt hij namelijk stroom. Guilty hier, ik zet ‘m altijd op slaapstand. Dat verandert vandaag. Let op: als je ‘m maar een korte tijd niet gebruikt, is uitzetten minder duurzaam. Want dan kost aan- en uitzetten meer stroom dan de slaapstand.⁠ En overweeg om de kachel eens lager te zetten. Een halve graad lager scheelt al een heel stuk in het verbruik. En dat zie je terug op de rekening, ook leuk!

In mijn cursus 'Slagen met SEO!' vertel ik je hoe je het energieverbruik van je website aan banden legt.

Groener dan groen

Ben jij degene die aan de knoppen draait? Kies voor groene stroom. En wat dacht je van zonnepanelen? Mijn grote droom, maar nog niet uitvoerbaar helaas. Gaat jouw werkgever daarover? Een balletje opgooien kan geen kwaad.

Zoem, zoem, zoem

Vergroot de biodiversiteit! Zaai bloemen rondom je kantoor. Grond losharken en strooien maar. Vochtig houden tot de zaadjes ontkiemen en klaar. Bij blij, wij blij!

Hoe duurzaam is jouw kantoor? 👇

Omhoog in de zoekresultaten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *